СКЛАДНИКИ НАЦІОНАЛЬНОГО МУЛЬТИПРЕДМЕТНОГО ТЕСТУ: МАТЕМАТИКА

OGOLOSHENNYA_ZNO_2CH-2

Замість традиційного ЗНО лише у 2022 році випускники складатимуть національний мультипредметний тест (НМТ), який проводитимуть у комп’ютерному форматі.  Це випробування міститиме три блоки завдань:

У цій публікації ми повідомимо про зміст, структуру й оцінювання блоку НМТ з математики. Невдовзі підготуємо такий матеріал про блок з історії України, а вже наприкінці квітня ви зможете ознайомитися з демонстраційним варіантом НМТ. Якщо ви ще не ознайомилися з матеріалами про тестування з української мови, перегляньте їх тут

Яким буде зміст завдань блоку НМТ з математики?

Зміст завдань блоку НМТ з математики буде відповідати чинній програмі ЗНО з математики. Ця програма охоплює всі теми з алгебри й геометрії, які вивчалися у шкільному курсі, а саме:

  • «Числа і вирази»;
  • «Рівняння, нерівності і їх системи»;
  • «Функції»;
  • «Ймовірність випадкової події, вибіркові характеристики (середнє значення), аналіз діаграм та графіків»;
  • «Планіметрія»;
  • «Стереометрія».

Яка структура блоку НМТ з математики?

Усього в блоці НМТ з математики буде 20 завдань, з-поміж яких:

  • 14 завдань з вибором однієї правильної відповіді з п’яти запропонованих варіантів;
  • 4 завдання на встановлення відповідності (потрібно встановити по 3 «логічні пари»);
  • 2 завдання відкритої форми з короткою відповіддю (неструктуровані завдання).

Зверніть увагу, що в блоці НМТ з математики не буде завдань відкритої форми з розгорнутою відповіддю. 

Як будуть оцінювати завдання блоку НМТ з математики?

Завдання з математики буде оцінено відповідно до схеми нарахування балів, застосовуваної в ЗНО. Тобто по 1 тестовому балу буде нараховано за кожну правильну відповідь на завдання з вибором однієї правильної відповіді, по 1 тестовому балу за кожну правильно визначену логічну пару в завданнях на встановлення відповідності та по 2 бали за кожну правильну коротку відповідь. Отже, за виконання завдань блоку НМТ з математики можна отримати від  0 до 30 балів.

Свій результат (тобто кількість набраних балів за правильно виконані завдання) ви знатимете після виконання блоків НМТ. Пізніше результат кожного блоку буде також переведено в шкалу 100200 балів. Для отримання результату за шкалою 100200 достатньо буде набрати хоча б один тестовий бал.

Чи до снаги розв’язати завдання тим, хто вивчав математику на рівні стандарту?

Так. Завдання з математики зможуть розв’язати не лише ті, хто вивчав математику на профільному рівні, а й ті, хто вивчав її на рівні стандарту. Адже здебільшого завдання відповідають саме програмі рівня стандарту. До того ж кожному учаснику тестування буде надана можливість скористатися надрукованими довідковими матеріалами, із якими пропонуємо ознайомитися заздалегідь (тут).

Для розв’язання завдань з математики упродовж тестування можна буде скористатися чернеткою.

Як підготуватися до виконання завдань блоку НМТ з математики? 

Передусім, безперечно, варто продовжувати ретельно працювати над шкільною програмою з математики, відвідуючи онлайн або офлайн уроки, які проводять ваші вчителі, або уроки Всеукраїнської школи онлайн. А для самостійного тренування доречно використовувати: